Winnica Krokoszówka Górska

Całoroczny praktyczny kurs uprawy i pielęgnacji winorośli 2018

Całoroczny praktyczny kurs z uprawy i pielęgnacji winorośli

W Polsce z roku na rok przybywa nowych winnic a sama uprawa winorośli zyskuje na popularności. Dla niektórych jest to forma spędzenia wolnego czasu a dla innych staje się sposobem na życie. Niezależnie od charakteru przedsięwzięcia, corocznym marzeniem każdego  właściciela winnicy jest wyprodukowanie dobrego wina. Jednakże aby to było możliwe, konieczna jest wiedza, doświadczenie i umiejętności, ale także posiadanie odpowiedniej ilości dojrzałych winogron. Nie od dziś wiadomym jest, że na jakość owoców wpływa m.in. pogoda, lokalizacja winnicy ale także odpowiednia pielęgnacja winnej latorośli w całym sezonie. W pierwszych latach istnienia własnej winnicy, nie mając jeszcze wystarczającego doświadczenia i umiejętności trudno oczekiwać jest sukcesów. Oczywiści zawsze możliwa jest nauka na własnych błędach ale jest ona kosztowna. Należy bowiem pamiętać, że każdy większy błąd popełniony na winnicy, można dopiero skorygować w następnym sezonie.

 

Dlatego chcielibyśmy podzielić się z Państwem własnym doświadczeniem z zakresu uprawy i pielęgnacji winorośli w formie praktycznego całorocznego kursu. Obejmowałby on pełny zakres prac wykonywanych w sezon, począwszy od przedwiosennego cięcia a skończywszy na zbiorach w jesieni.

Kurs ten skierowany jest do osób posiadających już winnice i pragnących poszerzyć swoją wiedzę z zakresu uprawy i pielęgnacji winorośli jak i do tych które planują w najbliższej przyszłości rozpocząć przygodę z winnicą.

Tematyka zajęć praktycznych obejmuje m.in.:

  1. Cięcie zimowe krzewów (8 godz.)
  2. Omówienie systemu nawożenia na dany sezon (4 godz.)
  3. Prowadzenie latorośli na różnych formach przestrzennych (10 godz.)
  4. Podwiązywanie latorośli (10 godz.)
  5. Choroby winorośli: rozpoznawanie i usuwanie zagrożeń poprzez opryski (6 godz.)
  6. Cięcie letnie latorośli (4 godz.)
  7. Ochrona dojrzewających jagód przed ptakami (8 godz.)
  8. Badanie dojrzałości winogron (2 godz.)
  9. Omówienie przygotowań do zbirów (4 godz.)
  10. Winobranie: zbiór winogron, maceracja, siarkowanie, wyciskanie na prasie, szczepienie nastawu drożdżami (10 godz.)
  11. Odciąg młodego wina (4 godz.)

Odnośnie tematyki, otwarci jesteśmy także na Państwa sugestie.

Planowany termin rozpoczęcia szkolenia: koniec lutego – początek marca 2018 roku

Koszt szkolenia: 1500 zł od osoby

Zapisy na szkolenie: poczta@krokoszowka-gorska.pl

Potwierdzeniem dokonania rezerwacji na szkolenie jest wcześniejszy kontakt mailowy a także wpłata należnej kwoty na nasze konto podane na podstronie Kontakt.