Winnica Krokoszówka Górska

MENU

Całoroczny praktyczny kurs uprawy i pielęgnacji winorośli 2020

W Polsce z roku na rok przybywa nowych winnic a sama uprawa winorośli zyskuje na popularności. Dla niektórych jest to forma spędzenia wolnego czasu a dla innych staje się sposobem na życie. Niezależnie od charakteru przedsięwzięcia, corocznym marzeniem każdego  właściciela winnicy jest wyprodukowanie dobrego wina. Jednakże aby to było możliwe, konieczna jest wiedza, doświadczenie i umiejętności, ale także posiadanie odpowiedniej ilości dojrzałych winogron. Nie od dziś wiadomym jest, że na jakość owoców wpływa m.in. pogoda, lokalizacja winnicy ale także odpowiednia pielęgnacja winnej latorośli w całym sezonie. W pierwszych latach istnienia własnej winnicy, nie mając jeszcze wystarczającego doświadczenia i umiejętności trudno oczekiwać jest sukcesów. Oczywiści zawsze możliwa jest nauka na własnych błędach ale jest ona kosztowna. Należy bowiem pamiętać, że każdy większy błąd popełniony na winnicy, można dopiero skorygować w następnym sezonie.

Dlatego chcielibyśmy podzielić się z Państwem własnym doświadczeniem z zakresu uprawy i pielęgnacji winorośli w formie praktycznego całorocznego kursu. Obejmowałby on pełny zakres prac wykonywanych w sezon, począwszy od przedwiosennego cięcia a skończywszy na zbiorach w jesieni.

Kurs ten skierowany jest do osób posiadających już winnice i pragnących poszerzyć swoją wiedzę z zakresu uprawy i pielęgnacji winorośli jak i do tych które planują w najbliższej przyszłości rozpocząć przygodę z winnicą.


Tematyka zajęć

Tematyka zajęć praktycznych obejmuje m.in.:

  1. Cięcie zimowe krzewów (8 godz.)
  2. Omówienie systemu nawożenia na dany sezon (4 godz.)
  3. Prowadzenie latorośli na różnych formach przestrzennych (10 godz.)
  4. Podwiązywanie latorośli (10 godz.)
  5. Choroby winorośli: rozpoznawanie i usuwanie zagrożeń poprzez opryski (6 godz.)
  6. Cięcie letnie latorośli (4 godz.)
  7. Ochrona dojrzewających jagód przed ptakami (8 godz.)
  8. Badanie dojrzałości winogron (2 godz.)
  9. Omówienie przygotowań do zbiorów (4 godz.)
  10. Winobranie: zbiór winogron, maceracja, siarkowanie, wyciskanie na prasie, szczepienie nastawu drożdżami (10 godz.)
  11. Odciąg młodego wina (4 godz.)

Odnośnie tematyki, otwarci jesteśmy także na Państwa sugestie.


Warianty kursu:

Kurs standardowy

Wariant kursu standardowy obejmuje całą wyżej wspominaną tematykę. Zajęcia praktyczne odbywają się w niewielkich grupach, natomiast zajęcia o charakterze teoretycznym w większych grupach z udziałem wszystkich kursantów. Jeśli dany kursant uczestniczył w większości w wyżej wymienionych zajęć, na zakończenie otrzymuje dyplom potwierdzający ukończenie kursu.

Koszt udziału w kursie standardowym: 2000 zł od osoby

Kurs indywidualny

Wariant kursu indywidulanego obejmuje całą wyżej wspominaną tematykę. Wszystkie zajęcia odbywają się indywidualnie z kursantem (poza winobraniem). Na zakończenie kursant otrzymuje dyplom potwierdzający ukończenie kursu. Dodatkowo w cenie tego wariantu wliczone jest doradztwo w wyborze działki i ocenie jej pod kątem założenia winnicy. Zawiera również przygotowanie planu nasadzeń wraz z doborem odmian dla winnicy od 0.5 do 1.0 ha.

Koszt udziału w kursie indywidualnym: 8000 zł od osoby


Harmonogram zajęć

Planowany termin rozpoczęcia szkolenia: koniec lutego – początek marca 2020 roku

Dlaczego nie ma precyzyjnego harmonogramu zajęć?

Całoroczny praktyczny kurs uprawy i pielęgnacji winorośli odbywa się w tempie wegetacji roślin w danym roku. Jeśli przykładowo, w dany sezonie wcześniej zrobi się ciepło, to pewne prace muszą być wykonane wcześnie, albo gdy przychodzi okres gorszej pogody, to wszystko się opóźnia. W związku z tym, nie można wcześniej ustalić dokładnego harmonogramu. Poza tym należny pamiętać, że są to zajęcia praktyczne (z dodatkiem niezbędnej teorii), które odbywają się na zewnątrz, na winnicy. Dlatego musi być dobra pogoda, a tą można przewidzieć na parę dni w przód, ale nie więcej.
Z reguły z tygodniowym wyprzedzeniem informujemy o planowanym kolejnym etapie kursu. Patrząc na to jak było w poprzednich edycjach, możemy powiedzieć, że zajęcia odbywały się zarówno w tygodniu jak i weekendy zazwyczaj w godzinach przedpołudniowych, przy czym winobranie odbywało się przez kilka pełnych dni.


Zapisy na kurs

Zapisy na całoroczny praktyczny kurs uprawy i pielęgnacji winorośli przyjmujemy mailowo, pisząc na adres poczta@krokoszowka-gorska.pl

Potwierdzeniem dokonania rezerwacji na kurs jest wpłata należnej kwoty za udział w szkoleniu na nasze konto podane na podstronie Kontakt.

W przypadku zgłoszeń składanych na wiele miesięcy przed planowanym terminem rozpoczęcia kursu, dopuszczamy wpłatę zadatku w wysokości 50% całej należnej kwoty.